• header_buzzmij-3l

Buzzer blog – Ontgroening voor stagiaires?

JaccoJack Veldhuisen zit op het Mbo en loopt dit jaar 3 dagen per week stage bij een stichting. Hij is één van de weinige leerlingen in zijn klas die zijn stage bij hetzelfde stage bedrijf afmaakt. Dit is toch wel een hele slechte zaak vindt Jack. Hij vertelt waar het fout ging bij de stages van zijn klasgenoten.

“Veel van mijn klasgenoten zijn dit jaar gestopt met hun stage. Als ik al die verhalen hoor denk ik dat dat stagiaires maar in weinig gevallen echt goede begeleiding krijgen. In veel verhalen hoor ik ook dat de stagiaire niet echt passend werk kan of mag doen. Soms is het volgens mij gewoon uitbuiting. Neem nou deze twee verhalen.

Mijn klasgenoot Pim had onwijs veel zin om te gaan beginnen met stage lopen bij een welzijnsorganisatie, hij zou huisbezoeken gaan doen bij mensen en helpen met hulpvragen die ze hadden. Klinkt allemaal erg goed. Pim komt op de eerste dag aan op zijn stage en wordt eerst in de keuken gezet om de afwas van de afgelopen week te gaan doen, Pim had zich een heel ander begin voor gesteld maar dacht, misschien is dit een soort ontgroening van de organisatie en doen ze dit bij elke nieuwe stagiair.

Toen bleek dat hij eigenlijk niks anders hoefde te doen als afwassen begon Pim toch wel een beetje te zeuren en begon erover dat hij eigenlijk ook huisbezoeken zou moeten doen. ‘Oh ja dat is ook zo, hier heb je 3 adressen en ga maar even langs’. Maar wat is het probleem van die mensen dan?  vroeg Pim? ‘Ja dat is dus wat jij uit moet gaan zoeken werd er toen tegen hem gezegd. Pim kreeg totaal geen begeleiding en moest het zelf maar uitzoeken.

Mijn klasgenoot Jessie had ook – na lang zoeken-  een stage gevonden bij een zorginstelling. Na een week stage te hebben gelopen mag Jessie gelijk alleen met een cliënt naar Eindhoven. Die cliënt bleek zwaar agressief! Hij krijg een woede aanval omdat het niet gaat zoals hij wil. Jessie weet niet wat ze er mee aan moet en probeert zich groot te houden. Ze maakt de dag af met de cliënt maar gaat overstuur naar huis. Wanneer ze het vertelt aan haar stage begeleider zegt die dat ze wel met dit soort situaties om moet kunnen gaan en het niet de bedoeling is dat ze gaat huilen.  Jessie vond dit heel raar. Ze heeft nog 3 weken daar stage gelopen maar na nog veel meer van dit soort incidenten kon ze er niet meer blijven. Ze besloot met deze stage te stoppen omdat er op deze stage plaats totaal geen begeleiding plaats vond en het bedrijf het alleen maar handig vond dat ze wat mensen naar klusjes konden sturen.

Komen deze voorbeelden of andere dingen jou bekend voor? Graag hoor ik jullie ervaringen met stages horen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat stages beter begeleid kunnen gaan worden! Auf wiedersehn, Jack”