• header_buzzmij-3l

Buzzer blog – Youssra over stages

fotoVanaf deze week biedt onze blog plek voor de mening van één van onze Buzzers over een onderwerp dat voor jongeren belangrijk is. De eerste column is geschreven door Youssra El Ghoulbzouri en gaat over stages. Youssra is bijna 18 jaar en zit op het ROC Amsterdam.

Stage zoeken is niet zo makkelijk als je denkt. MBO studenten hebben veel moeite met het vinden van de juiste stage plek!Hoe zou dat nou komen? Dat vraag ik me al een tijdje af. Komt het door de crisis of willen bedrijven liever hbo studenten dan mbo studenten? Het kan ook zo zijn dat ze er geen tijd voor hebben om de studenten zo goed mogelijk te begeleiden.

Heel veel jongeren hebben moeite met het vinden van een stage, ik ook. Ik heb gelukkig sinds kort een stageplek gevonden, maar pas na drie maanden! Daardoor loop ik heel erg achter op mijn mede studenten. Maar het kon altijd erger want 20% van mijn klasgenoten hebben nog geen stageplek. Voor die groep dreigt er een groot risico dat ze hun opleiding niet kunnen afronden en het jaar over moeten doen. Daardoor stoppen sommigen nu met hun opleiding. Zonde toch?

Ik zelf onderschatte het heel erg want ik begon pas twee weken voordat de start datum inging met zoeken. Ik dacht dat het wel makkelijk zou zijn. Ik belde heel veel bedrijven op. Die stonden op de website van Stagemarkt. Meestal kreeg ik te horen dat ze liever een hbo student willen of dat ik ze moest mailen en mijn cv erbij moest opsturen. Ik kreeg jammer genoeg bij de meeste geen reactie terug of alleen een standaard mailtje dat mijn mail bij hun was aangekomen. Ver kwam ik er niet mee.

Hoe gaat de school ermee om? De meeste mensen denken dat de school de kinderen goed helpt met het zoeken van een juiste stageplek. Bij mij op school vind ik dat reuze mee vallen, de kinderen die nog geen stage plek hebben moeten dus op de stage dagen komen melden op school. Hier moeten ze onder begeleiding op een computer een stage plek zoeken, maar er is nooit een begeleider geweest waardoor iedereen zich meldt en vervolgens naar huis gaat.

Zelf vond ik mijn stage doordat ik een buurvrouw vertelde dat ik nog op zoek was naar een stage en zij bleek toevallig wel een plek te weten! Ik raad alle jongeren dan ook aan; laat mensen in je buurt weten dat je een stage zoekt. Zij kennen jou al en willen jou misschien helpen. Dat heet netwerken!

Succes ermee.

Doei,
Youssra