• header_buzzmij-3l

Whatsapp naar Telegram, en weer terug.

Vorig week werd bekend dat Facebook de populaire smartphone app Whatsapp heeft gekocht voor maarliefst negentien miljard dollar. Voor de mensen niet Whatsapp niet kennen; het is een applicatie waarmee je gratis kan smsen naar alle telefoonnummers in je contacten lijst. Facebook heeft met deze aankoop dus een goudmijn in handen, namelijk een enorme waslijst telefoonnummers van alle Whatsapp gebruikers over de hele wereld.

Op het internet werd meteen moord en brand geschreeuwd, want hoe zit het nu met onze privacy?! Facebook wist al zoveel over ons, en nu komen daar ook nog onze Whatsapp gegevens bij. Hoewel nog niet bekend is wat Facebook precies gaat doen met al deze informatie was het internet het er al snel over eens, tijd om over te stappen op een andere applicatie.

De gelukkige werd het Russische Telegram, een applicatie die er precies hetzelfde uitziet als Whatsapp en ook dezelfde dienst aanbiedt. Er is echter één verschil, de makers van Telegram claimen wel onze privacy te respecteren. Berichten verstuurd via Telegram worden opgeslagen in een cloud server en daarnaast wordt gebruik gemaakt van encryptie. Vanuit Nederland werd de app in een dag 800,000 keer gedownload, en ook in onze buurlanden liep het storm.

Met de eerste downloads van de app kwamen echter ook de eerste klachten. Zo kun je via Telegram alleen met mensen in contact komen die ook Telegram geïnstalleerd hebben, en als maar je halve lijst van contacten is overgestapt is dat een probleem. Daarbij is het nog niet zo zeker of de encryptie van Telegram wel zo veilig is, hij is namelijk speciaal ontwikkeld door de makers van Telegram en er is geen standaard beveiligingsprotocol. Een laatste mankement aan de app is het feit dat sommige mensen ineens willekeurige Russische contactpersonen terug vinden in hun eigen contacten lijst.

Screen Shot 2014-02-24 at 16.57.36

Na een paar dagen stress om privacy en de betrouwbaarheid van Whatsapp lijkt het dus allemaal wel mee te vallen, we gaan gewoon weer terug. Het uitstapje naar Telegram was leuk, maar het bood geen goed alternatief.

 

Lees meer over de encryptie van Telegram en wat er mis mee is (in het Engels).